BOLU’DA HASAT VAKTİ GELDİ, KONTROLLER BAŞLIYOR

İlimizde, yeterli oldgunluğa ulaşan ürünlerin hasadına başlandı. Çiftçilerin biçerdöverlerle hasat sırasında ürün kaybı yaşamaması için görevliler kontrol yapacak.

BOLU’DA HASAT VAKTİ GELDİ, KONTROLLER BAŞLIYOR
8 Temmuz 2020

İlimizde, 2020 Yılı Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesiyle İlgili Valilik Tebliği Yayınlandı. Temmuz ayının girmesiyle Bolu İlinde yeterli olgunluğa ulaşan hububatın biçerdöverle hasadına başlanacak olup,  çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla üretmiş oldukları ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen ürün kayıplarını ve hasarlarını önlemek amacıyla, her yıl olduğu gibi 2020 yılı hasat döneminde de ilimizde görevli kontrolörler tarafından tarla ve biçerdöver kontrolleri yapılacaktır. İl genelinde hububat hasadı yapan biçerdöverler Tarım ve Orman Bakanlığının "Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı" doğrultusunda hazırlanan Valilik Makamının 2020/1 no'lu tebliğleri gereği, hasat dönemi boyunca, İl Müdürlüğünde görevli ekip ve teknik elemandan oluşan kontrol ekipleri ile biçerdöver kontrolleri yapılmaktadır.


Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat, "Biçerdöver hasadında dane kaybına dikkat edilmemesi sonucu büyük kayıplar meydana gelebilmekte ve bu kayıplar nedeniyle gerek üretici gerekse Milli Ekonomimiz zarar görmektedir. İlimizde 2020 yılında biçerdöver hasadında müsaade edilebilir kayıp oranı % 2 olarak belirlenmiştir. Bu sebeple söz konusu oranın üzerinde kayıp yaptığı belirlenen ve hazırlanan Uygulama Talimatına uymayan biçerdöver sahipleri ile operatörlerine idari yaptırım uygulanacaktır. Üreticimizin mağdur olmasını engellemek ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçebilmek adına çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Üreten Bolu’nun üreten çiftçilerini kutluyor, 2020 dönemi hasadının bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Bolu İli mülki hudutları dâhilinde 2020 yılı hasat sezonunda, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin aşağıda belirtilen hususlara uymaları zorunludur. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2020 yılı için Bolu İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında  % 2 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. ‘’G’' sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi" veya "Biçerdöver Operatör Belgesi" bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılmayacaktır. Biçerdöver sahipleri, 6'şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır.

-Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri, yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar.

Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerinin uyması gereken diğer hususlar aşağıdaki gibidir

1-Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerinin tamir, bakım ve ayarlarını tekniğine uygun bir şekilde yaptırarak, hasada hazır hale getireceklerdir.

2-Hasat esnasında ürün sahibi, tarlasının başında bulunacak, kayıpları sık sık kontrol edecek, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyaracak, bu uyarıya uymayan operatörü en yakın il ve İlçe Tarım ve Orman müdürlüğüne bildirecektir.

3-Her ürüne göre, hasat zamanı, hassasiyetle belirlenecek, hasat olgunluğuna erişmemiş ürünlerin hasadından kesinlikle kaçınılacaktır.

4-Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alınacak, çiğ kalkmadan hasada başlanılmayacak ve çiğ düşmeden önce hasada son verilecektir.

5-Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.

6-Biçerdöverlerin hassas ayarları, ürünün cinsi ve durumuna göre, tekniğine uygun olarak yapılacak, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilecektir.
 

7-Biçerdöverlerin çalışma hızı, biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilecektir.

8-Kayıpların azaltılması amacı ile engebeli arazilerde ve yatık ürünlerde, biçerdöverlere sap ayırıcı ve başak kaldırıcılar monte edilecektir.

9-Arazi şartları ve ürün durumu dikkate alınarak, sap değeri olan ürünlerde biçim yüksekliği mümkün olan en alt seviyede olacaktır.

10-Hasat edilen alanlarda mevkii atlanmadan, hasat edilmemiş alan bırakılmayacaktır.

 

 

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir