BOLU’DA HAMİLE KADIN MANDA KAYMAĞI YEMEZMİŞ

Bolu’da, hamile kadınların kaymak yemesinin çocuğun vakitsiz doğmasına yol açacağına inanılıyor. Bu gelenek şehirde yüzyıllardır sürüyor.

BOLU’DA HAMİLE KADIN MANDA KAYMAĞI YEMEZMİŞ
14 Ağustos 2020

Haber: Hızır İlyas Yıldırım

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geçmiş yıllarda basılan Bolu Kültür ve Turizm Rehberi kitapçığında Bolu yöresel halk kültürüne dair ilginç bilgilere yer verildi. Kitapta, halk inanışına göre hamile kadınların yerine getirmesi gereken sorumlulukların olduğu kısımlar da paylaşıldı.

Bolu’da, inanışa göre hamile kadının yerine getirmesi gereken sorumluluklar ile ilgili şu açıklamalara yer verildi; “Hamile kadın, sahibinin haberi olmadan başkasının malına el sürmez. Ela gözlü evlat isteyen anne aya bakar. Hamile kadın manda kaymağı yemez, yerse çocuk vakitsiz doğar. Çocuğun adı doğduğu gün verilir. Loğusa yatağı yedi gün bekletilir. Çocuk kırk günlük olunca annesi ve akrabaları tarafından hamama götürülür. Çocuk kırklanırken suyun içine altın atılır, güzel kokması için de gülün yaprakları atılır. Bebek kırklanırken anneyi gösterilmez. Gösterilirse anneyi korku basar ve hastalanır. Nazara karşı bebek görmeye gidenin giysisinden bir parça iplik koparılır kundağa koyulur.”

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir