BAŞKAN KARSU’DAN İŞSİZİ VE ESNAF’I RAHATLATACAK ÖNERİ

CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, “Hükümetin bir an önce esnafı destekleme ve işsizliğe karşı korunma paketini ilan etmesi gerekiyor” dedi.

BAŞKAN KARSU’DAN İŞSİZİ VE ESNAF’I RAHATLATACAK ÖNERİ
25 Kasım 2020

Kazım Karsu, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin bir an önce esnafı destekleme ve işsizliğe karşı korunma paketini ilan etmesi gerektiğini vurgulayarak; “Son kararla en az 369 bin 804 işyeri ya kısmen ya da tamamen kapandı. 2 milyon çalışan bu karardan etkilendi. İşsiz kaldı. Bu kapanma, salgını kontrol altına alabilmek, canımızı kurtarmak için doğru olabilir. Ama bir şartı var; insanlarımızı canları ile cüzdanları arasına sıkıştırmamak gerekiyor. Hükümetin bir an önce esnafı destekleme ve işsizliğe karşı korunma paketini ilan etmesi gerekiyor.” dedi.

Başkan Karsu, açıklamasının devamında, “Akşam saat 20 ile sabah saat 10 arasında Covid bulaşır diye sınırlama getiriliyor. Sabah saat 10 ile akşam saat 20 arasında Covid terbiye edilmiş diye sınırlama kalkıyor. böyle önlem mi olur?” dedi. “Her yeri kapatarak sorun çözülmez” diyen Karsu; “AKP-MHP hükümeti, Esnafa; “dükkânı kapat” diyor.  Tamam, kapatalım, neyle geçineceğiz? Diğer devletler de kapat diyor ama oranın kirasını devlet ödüyor, çalışana asgari ücret ödüyor. 155 bin tekel bayi var, bunlar kapatacaklar. Gece çalışma ruhsatı olan binlerce bakkal var, bunlar kapatacaklar. Bunların parasını kim ödeyecek? Sadece esnafın üzerinden tedbir alırsanız bu işin üstesinden gelemezsiniz. O yüzden acil destek olunması lazım.” diye konuştu.

“40 YILDIR VERGİ VEREN ESNAFA 40 GÜN BAKAMIYORLAR”

“Devlet ne için var? diye soran Başkan Karsu; “ Tam da bugünler için var. “Devlet, kimsesizlerin kimsesidir.” Hıfzıssıhha Kanunu’nun kapatma hükümlerini uyguluyorlar. Kapatma kararlarını buna göre alıyorlar ama bu kanunun; “Kapattığın işyerlerinin zararlarını tazmin et” hükmünü görmezden geliyorlar. “40 yıldır vergi veren esnafa 40 gün bakamıyorlar.” Dükkânını kapattıkları esnafa; ya borç veriyorlar ya da borcunu, vergisini erteliyorlar. Ama o da faiziyle. Esnaf çalışmayan işyerinin, olmayan geliriyle bu borcu nasıl ödeyecek? Nasıl borcunun faizini ödeyecek birde üstüne üstlük? Bize benzeyen ekonomiler içinde, salgında en fazla borç veren, bizdeki hükümet. Çünkü üretim nedir, gelir nedir bilmiyorlar, varsa borç, yoksa faiz… Tek bildikleri bu.  TÜİK’in rakamlarıyla bile, Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 11,9 iken; gıda enflasyonu yüzde 16,5 olmuş. İşte diğer ülkeler bunu gördükleri için nakdi desteklere yükleniyorlar. Vatandaşlarının gelir ve ciro kayıplarını telafi ediyorlar. Borç vermiyorlar destek veriyorlar. Yurttaşlarını salgında ezdirmiyorlar.” şeklinde konuştu.

“DAR GELİRLİLERİN BORÇLANACAK HALİ KALMADI”

Başkan Karsu sözlerini şu şekilde tamamladı; “Salgın zaten en çok dar gelirliyi eziyor. Dar gelirliler için doğrudan destekler hem az, hem de yetersiz. Gıda ve temel ürünlerin fiyatları, salgın dönemlerinde normalden çok daha fazla artıyor. Dar gelirli ailelerin satın alma gücü daha da düşüyor. Çocuklar yatağa aç giriyor. Bir nesli kaybetmemize yol açacak, sağlığa ve eğitime erişme sorunları, en çok bu yoksul kesimlerde yaşanıyor. Dar gelirli kesimlerin borçlanacak hali kalmadı. Salgında borca dayalı destekleri varsıllar alabiliyor. Çoğu da ihtiyaca değil yatlara, katlara gidiyor. Ya da kasalarda döviz olarak duruyor. Bu, gelir ve servet dağılımını daha da bozuyor. Bu kapanma kararı doğru mu? Salgını kontrol altına alabilmek, canımızı kurtarmak adına doğru olabilir. Ama bir şartı var: İnsanlarımızı canları ile cüzdanları arasına sıkıştırmayacaksınız. Bunun için; esnafın ciro kayıplarını karşılayacaksınız, işsiz kalan emekçilerin evine ekmek götürmesi için gelir kayıplarını öyle günde 39 lira vererek değil; en az asgari ücret kadar bir gelir desteği vererek telafi edeceksiniz.

“ESNAF DESTEKLEME VE İŞSİZLİĞE KARŞI KORUMA PAKETİ” İLAN EDELİM

Biz bunun için diyoruz ki: Gelin “Esnafı Destekleme ve İşsizliğe Karşı Korunma Paketi” ilan edelim. Faaliyetlerine ara verilen esnafların gelirini güvence altına alın.

Bu kapsamda günlük cirosu itibariyle;

Yüzde 30 kayba uğrayan esnafa aylık 2 bin 500 Lira,

Yüzde 30 ile 50 arası kayba uğrayan esnafa aylık 3 bin Lira,

Yüzde 50 ve üzeri kayba uğrayan esnafa da aylık 3 bin 500 Lira gelir koruma desteği verin.

Tedbirleri biz söylemiyoruz tüm dünya uyguluyor. Gelin siz de uygulayın. Esnafa kira desteği verin. Esnafın vergi ve prim borçlarını faizsiz erteleyin. Salgının ilk dalgasında verdiğiniz; vadesi gelen borçları faizsiz iki yıl süreyle erteleyin. Elektrik, su, doğalgaz faturalarının en az yarısını siz ödeyin. Esnaflarımızı ve emekçilerimizi korumak zorundayız. Yoksa 10 milyonu aşan işsizlerimizin sayısı daha da artacak. Gelir ve servet dağılımı daha da bozulacak. Yaşadığımız buhranın yakıcılığı çok daha fazla büyüyecek. Ve korkarım ekonomik krizle birlikte sosyal çöküş yaşanacak. Bir nesle mal olacak şekilde beşeri sermayemiz yıpranacak.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir