SEBEN TÜRKSOY SANAT KÖYÜ'NDE BESTELER

SEBEN TÜRKSOY SANAT KÖYÜ'NDE BESTELER
7 Nisan 2021

“5.TÜRKSOY BESTECİLER BULUŞMASI”...”USTALIK SINIFI”...” 30 MART- 08 NİSAN 2021 BOLU/SEBEN”... 5. TÜRKSOY Besteciler Buluşması Bolu’nun Seben ilçesinde bulunan TÜRKSOY Sanat Köyü’nde başladı.
 
“TÜRKSOY ve Seben Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen proje kapsamında her birine Erkegali Rahmediyev (Kazakistan), Ulvi Cemal Erkin (Türkiye) gibi tanınmış Türk bestecilerin isimleri verilen ahşap evler bu yıl Türk dünyasının genç bestekarlarını ağırlıyor. 
 
Buluşma katılımcıları, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Seben Belediye Başkanı Fatih Kavak ve etkinliğin onur konuğu olan Türk besteci Turgay Erdener’in katılımıyla düzenlenen açılış etkinliğinde ilk kez bir araya geldi. İlerleyen günlerde TÜRKSOY’u da ziyaret edecek olan katılımcılar tecrübe alışverişi gerçekleştirmenin yanı sıra önemli Türk bestekarlarını da tanıma fırsatı elde edecek. 9 gün süresince ustalık sınıflarında kişisel yeteneklerini geliştirme fırsatı da yakalayacak olan besteciler bölgenin tarihi ve kültürel alanlarına ziyaretler de yapacak.
 
Yeni eserlerin yaratılmasına imkan sunan projenin açılışında konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Seben Belediyesine ev sahipliği için teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: ‘’Besteciler buluşmalarının beşincisini gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Buluşmalarımıza ev sahipliği yapan bu köyde yer alan evlere Türk besteccilerin isimlerini verdik, her yıl bestecilerimizi ağırlamaya ve onlara ilham verecek bir alan sunmaya devam ediyoruz. Bu haliyle projemiz tüm dünyaya örnek bir projedir. Burada düzenlediğimiz etkinlik sadece yeni eserlerin üretilmesine değil, farklı şehir ve ülkelerde benzer alanların açılmasına da vesile olacaktır. Eserleriyle yüzyıllarca yaşayan, kitlelerin duygu ve düşüncelerine tercüman olan bestecilerimizin birbirini tanıması, sahip olduğumuz ortak kültürün farkında olması çok önemli bir husustur. Onlar birbirlerini, ülkelerimizin değerli bestecilerini ve sahip olduğumuz kültürü daha yakından tanıdıkça halklarımız da daha çok yakınlaşacaktır.’’ “...
ULUSLARARASI  TÜRK KÜLTÜRÜ TEŞKİLATI(TÜRKSOY) çok önemli bir kuruluş...Genel Sekreteri ise Bolusevdalısı “Prof.Düsen Kaseinov”... Kimdir ?
“1961 senesinde Tattimbet Karagandı Müzik Lisesi’nde öğrenim hayatına başlayan Düsen Kaseinov; 1965 – 1970 yılları arasında Kurmangazi Almatı Devlet Konservatuarı, 1970-1972 yılları arasında ise Çaykovski Moskova Devlet Konservatuarı’nda öğrenim hayatını sürdürdü.
 
Yüksek öğrenim hayatı boyunca Kazak Radyo ve Televizyon Oda Orkestrası Sanatçısı olarak Kazakistan’ın Almatı şehrinde görev yapan Düsen Kaseinov, 1972 – 1978 yılları arasında ise Kurmangazi Almatı Devlet Konservatuarı’nda Baş Öğretim Görevlisi olarak çalıştı.
 
İlerleyen yıllarda Meksika Filarmoni Orkestrası Sanatçısı olarak yaklaşık üç sene Meksika’da da görev alan Kaseinov, Kazakistan’a dönüşü ile birlikte, bir zamanlar öğrencisi olduğu Kurmangazi Almatı Devlet Konservatuarı’nda, önce Keman Kürsüsü Başkanlığı ardından ise 1997 yılına dek Rektör olarak  görev yaptı.
 
Prof. Düsen Kaseinov, 1997 yılından itibaren Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda Kültür Komitesi Başkanlığı ve Bakan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
 
2003 senesinde Kazakistan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı görevine getirilen Düsen Kaseinov, 2004 – 2005 yıllarında ise Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Özel Yetkili Büyükelçi olarak çalışmalarını sürdürdü.
 
2003-2008 yılları arasında Kazakistan'ın UNESCO ve ISESCO Milli Komisyonları Genel Sekreterliği görevlerini yürüttü.
 
2005 – 2008 yılları arasında Bağımsız Devletler Topluluğu’nda kültürel – sosyal konulardan sorumlu Kazakistan Cumhuriyeti Özel Temsilcisi olarak görev yaptı.
Rusya Federasyonu Dostluk Nişanı (2007), Polonya Kültürüne Hizmet Nişanı (2007), Kazakistan Cumhuriyeti Nişanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Nişanı (2013), Türkmenistan Devlet Başkanlığı Mahtumkulu Firaki Madalyası (2015), T.C. Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü (2017) ve Kırgızistan Danaker Devlet Nişanı (2018) sahibi olan Büyükelçi Kaseinov, kariyeri boyunca kültürlerarası yakınlaşma ve ülkeler arası ilişkiler alanında yapmış olduğu katkılar dolayısıyla pek çok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından ödüle layık görüldü.
 
Prof. Düsen Kaseinov, 2008 yılından bu yana Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel  Sekreteri olarak görev yapmaktadır.”...

Evet dostlar...”TURKSOY” cular çalışmaya devam ediyor...Bağımsızlıklarının 30.Yılında Türk Cumhuriyetleri Fotoğraf Sergisi ni de 30 Mart 2021  de “BİLECİK” te...Nisan başında da “HATAY” da “Erzin” ilçesinde yapımı tamamlanan “TÜRKSOY Mesire Alanı” Parkını da Büyükeçileriyle birlikte açtılar... Teşekkürler... İzliyoruz...Takdir de ediyoruz...

1ncisi “ALAADİN YILMAZ” ve “SÜLEYMAN ÖZBAĞ” Başkanların öncülüğnde başlatılan bu etk,inliğe  bu yıl”BOLU”  Seben Solaklar Kayaevleri Yerleşkesinde bulunan “TÜRKSOY SANAT KÖYÜ”ne katılım salgın dolayısıyla kısıtlı olmuş...”YAKLAŞIK 8 GÜN SÜREN ETKİNLİKTE BESTEKARLAR YAKLAŞIK  10  ESER  BESTELEDİ” deniliyor.. Okuyoruz...KAYNAK.konhaber.com

Gelecek yıllarda bu etkinliğin daha çok katılımla Türk Dünyamıza daha çok eser kazandırması dileklerimizle... Selam ve Muhabbetle...Sıhhat ve Afiyetle...MUVAFFAKİYETLE...

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir