BOLU'NUN SEÇİLMİŞ KADINLARINA PLAKET

Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Bolu Platformu tarafından hazırlanan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 87. yıl dönümü, Bolu’da seçilmiş kadınlara plaket takdimiyle tamamlandı.

BOLU'NUN SEÇİLMİŞ KADINLARINA PLAKET
18 Temmuz 2021

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 87. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Gün içinde devam eden etkinliklerin sonuncusu Bolu Platformu tarafından Gazelle Resort&Spa Otelde gerçekleşti. Programın sonunda Bolulu seçilmiş kadınlara İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın eşi Solmaz Baysal (solda) tarafından plaket takdim edildi.

Bolu Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Bolu Platformu tarafından hazırlanan kutlama programı kapsamında gün içinde çok sayıda etkinlik düzenlendi.

İlk olarak Anıt Park’ta bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende çelenkler sunuldu.

Bolu Platformunun düzenlediği etkinlikler Karacasu’dan saat 09:30 da Saip Garipoğlu’nun  verdiği start ile bisiklet yarışı, Avukat Yener Bandakçıoğlu’nun verdiği startla  Atatürk Saygı Koşusu, hava gösterisi ve ardından Off Road gösterisi düzenlendi.

Gün içinde devam eden etkinliklerin sonuncusu Bolu Platformu tarafından Gazelle Resort&Spa Otelde gerçekleşti. 

Bolu Platformu’nun havadan gül atması  ile başlayan program, Atatürk’ün Bolu’ya gelişini anlatan film gösterimi, Gazel Halk oyunları ekibinin gösterisi, öğrencilerin şiir dinletisi ile devam ederken Sunucu İrfan Bayar Atatürk’ün sevdiği eseri seslendirdi. “Anadolu Güneşi” Atatürk’ün sevdiği şarkıları ve Aryada seslendirilirken gecenin sonunda Türk Sanat Müziği Sanatçısı Ayşe Taş birbirinden güzel eserlerle geceye renk kattı.

Platform, Atatürk’ün Bolu’ya gelişi dolayısıyla düzenlediği programda, davetlilere Atatürk’ün sevdiği yemeklerden olan sütlü mercimek çorbası, kuru fasulye, patlıcan musakka, Selanik usulü ıspanaklı börek ve irmik helvası ikram ederek, sevdiği şarkılardan oluşan bir dinleti organize etti.

 Belindeki rahatsızlığı nedeni ile geceye katılamayan Ahmet Baysal hazırladığı ses sunumu ile katılarak salonda bulunan konuklara programdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi. “Bugün 17 Temmuz 2021. Bolu şu anda çok büyük bir önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu’ya gelişinin 87. Yılını kutluyor. ” Bu özel günün her yıl çok daha zenginleştirilmiş olarak kutlanmasını dile getiren Ahmet Baysal “Bolu platformu Başkanı sayın Orhan Uçar ve üyeler bana her sene bu etkinliğin bu seneden daha güçlü ve daha zenginleşmiş olarak devam edeceği sözü verdiler. Ben kendilerine inanıyorum.  İnşallah  iyileşirsem seneye bende bunun zevkini tatmış olacağım. Bende Boluluların bu tür törenlere katılmasını özellikle rica ediyorum.  Tekrar bu töreni hazırlayan Bolu Platformu üyelerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bu törene katılan herkese saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” dedi

Etkinliğin sonunda ise kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilme kararının alındığı Bolu’da seçilmiş kadınlara plaket ve tüm konuklara “Mustafa Kemal Atatürk’ün Bolu Ziyareti” dergisi akdim edildi.

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın başta olmak üzere, il genel meclisi, belediye meclisi üyesi ve muhtar seçilen kadınlara plaketleri İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın eşi Solmaz Baysal tarafından verildi.

Burada devam eden etkinlikler esnasında motorlu yamaç paraşütünden davetli kadınların ve ailelerinin üzerine karanfil bırakılarak Türk bayrağı ve Atatürk posteri açıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, bu gecenin çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Bugün büyük önderimiz Atatürk’ün Bolu’ya geliş günüdür. Bugün aynı zamanda Atatürk’ün kadınlar ile ilgili inkılabının kabul günüdür. Bundan önce süre gelen Atatürk’ün Bolu’ya geliş programları maalesef rutin bir şekilde kutlanıyordu. Biz bunu biraz daha geniş kapsamlı yapalım dedik. Bolu’muza ve Atatürk’e yakışır şekilde yapmak istedik.” şeklinde konuştu.

Atatürk’ün Bolu’ya gelmesinin gurur verici bir olay olduğunu ancak onun kadar önemli başka bir konunun daha olduğunu anlatan Uçar, “Bolu’nun gurur duyması gereken en önemli konu Atatürk’ün Bolu ziyaretinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı kararının verilmesi. Bu kararın Millet Meclisi’ne taşınması. Onun için bu gece çok anlamlı ve değerli. Maalesef Atatürk’ün Bolu’muza verdiği bu gururu bilen sayımız çok az. Bunu bu programla beraber daha yayıp etkin bir hale getireceğiz. Hatta Bolu’nun bu özelliğini tüm Türkiye’nin bilmesini sağlayacağız.” dedi.

Daha sonra emekli kurmay albay İkrami Özturan ise “Atatürk ve sofra”, “Atatürk ve yemek”, “Atatürk ve aşçıları” konularında kısa bir konuşma yaptı.

Atatürk’ün yaptığı, yazdığı, söylediği her şeyin yıllar boyu merak edildiğini ifade eden Özturan, şunları söyledi:

“Elbette onun sofrasını da, konuklarını da, yemeklerini de merak ediyoruz. Cumhuriyetin ilanı, bütün inkılaplar, demokratik rejime geçiş ve tüm yenilikler Atatürk’ün sofrasında hayal edilmiştir, konuşulmuştur, bir terzi gibi biçimlendirilmiştir ve hayata geçirilmiştir. Atatürk’ün sofrası budur. Cumhuriyetin ilanından vefat ettiği güne kadar toplam 15 senede gerek Çankaya Köşkü’nde, gerekse de Dolmabahçe’de birçok aşçı yanında çalışmıştır. Bunların ortak özelliği hepsinin Bolulu olmasıdır. Atatürk’ün sofrasını taçlandıran, lezzetlendiren, konuklarını ağırlayan, devlet başkanlarını, sultanları, kralları ağırladığı sofralarda yemekleri yapanlar Bolulu aşçılardı.”

Atatürk’ün Hüzünlü Enginar 

Anısı

 “Hastalığı ağılaşan Atatürk'e doktoru enginar yemesini söyler. Ömründe hiç enginar yemeyen 

Atatürk enginar yemeği yapılmasını ister.

Fakat kasım ayında hiç bir yerde enginar yoktur.

Araştırılır, Hatay'da olduğu söylenir.

Hatay'a haber gönderilir.

Enginar yola çıkarılır.

Atatürk: "Enginar" yemeği ne oldu? diye sorar.

"Paşam gönderdiler. Geliyor" diye söylerler.

Atatürk iyice fenalaşır.

Enginar gelir ama Atatürk enginarı yiyemeden vefat eder.”

Atatürk'ün Bolu'ya gelişinin 87. Yıl dönümü gecesinde bu hüzünlü anıyı anlatan İkrami Özturan 

herkesi duygulandı.

Anlatımdan hemen sonra masalarda hazırlanmış Atatürk ve Türk bayraklı enginardan tüm konuklar "Atamızın ruhuna gitsin" diyerek, enginardan birer çatal yediler.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir