SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?
4 Haziran 2020

Saç dökülmesi bütün kadınların korkulu rüyası. Son zamanlarda kullandığınız şampuan ,krem, serum kalmadı ama halen saçlarınız istediğiniz gibi değil mat ve bakımsız duruyor. Çünkü sadece şampuan krem , serumla bu işi çözemezsiniz...

Beslenme bu konuda çok önemlidir. Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri saçlarda dökülme, kopma incelme ve mat görünüme sebep olur.

Öncelikle yapılan araştırmalarda düşük kalorili diyetlerde saçlarda dökülme gözlenmiş , normal kalori alımına geçilmesiyle saç dökülmelerinin durduğu gözlenmiş.

Proteinin eksik alınması yine saçlarda dökülmeye sebep olmaktadır. Kaliteli protein almak bu durumda çok önemlidir. Kişilerin ortalama kg başına 1 gr protein almaları gerekmektedir. Örneğin 60 kg olan bir kişi ortalama 60 gr protein almalıdır.

Çinko saç oluşumunda görev yapan enzimlerin yapısında görev almaktadır. Bu yüzden çinko eksikliğinde de saç problemleri oluşur. Çinko kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, tüm tahıllar, ceviz, badem, yumurta , peynir ,süt , balık , et gibi ürünlerde bulunmaktadır.

Bakır eksikliği de saç problemlerine ve saç beyazlamasına sebep olur. Bakır içeren besinler sarımsak, maydanoz, ıspanak, karalahana, pazı, kuşkonmaz, pırasa, rezene, patlıcan, karabiber, böbrek, ciğer, ay çekirdeği, bal kabağı, mercimek, lahana, fesleğen, kivi, brokoli, ceviz, tofu, kabak çekirdeği, frambuaz, pancar, keten tohumu, yer fıstığı, barbunya, ananas, üzüm, badem, bezelye, zeytin, avakado, et, kepekli tahıllar, soya unu, buğday kepeği, badem, arpa, fındık, şeker pekmezi, pancar ve barbunyadır.

Biotin eksikliğinde de saç dökülmesi , kırılması ve incelmesi gözüküyor. Biotin içeren gıdalar fındık, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler, yumurta sarısı ,kurubaklagiller.

C vitamini eksikliğinde saçlarda şekilce bozulmalar (kıvrılma, bükülme) meydana gelir. Limon, greyfurt, portakal, çilek, kivi, frenk üzümü, en çok C vitamini içeren meyveler arasındadır.

Demir eksikliğinde meydana gelen annemi sonuncu saç dökülmeleri oluşur. Demir içeren besinler kırmızı et, karaciğer, hindi eti, tavuk eti, ıspanak, lahana, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, pekmez

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Kübra DAĞ EMRECİKSİN yazıları