DİYABETTE BESLENME ÖNERİLERİ

DİYABETTE BESLENME ÖNERİLERİ
13 Temmuz 2023

Diyabet, toplum sağlığı açısından ciddi bir küresel yük oluşturan, dünyada prevelansı sürekli artma eğilimi gösteren önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Genetik ve çevresel faktörler başta olmak üzere, davranışsal, mikrobiyal, bireyler arasında değişen immun sistemler arasındaki multifaktöriyel kompleks bir etkileşimden kaynaklanmaktadır. Diyabet semptomları arasında ağızda kuruluk hissi, sık idrara çıkma ve aşırı yeme isteği doymama güdüsü bulunmaktadır. Kan şekerini dengelemek beslenmeden geçmektedir. Bu sebeple diyabet tanısı almış bireylerin beslenme düzenleri son derece önemlidir. Diyetisyen Doğa Durmaz  diyabet hastalarının beslenmesi hakkında önemli önerilerde bulundu.

ARA ÖĞÜN

Bireylerin çoğunun yaptığı en büyük yanlışlardan biri öğün atlamak ya da ara öğünü yapmamaktır. Ara öğün ana öğünlere yük binmesini engelleyerek kan şekerini dengelemek için önemlidir.

PAKETLİ GIDALAR

Paketli gıdalardaki işlenmiş maddelerden ve fazla şeker oranından uzak durmak diyabet hastaları için büyük önem taşımaktadır. Paketli gıdaları tüketmek yerine sağlıklı alternatiflere yönelmek semptomları azaltacaktır.

KARBONHİDRAT TÜKETİMİ

Basit karbonhidrat dediğimiz gruplar kan şekerini hızlıca yükseltip yine hızlıca düşürecektir. Bu sebeple kompleks karbonhidratlardan ve tam tahıllardan destek alınması gerekmektedir. Meyve tek başına tüketilmemeli yanında kefir ve kuruyemiş gibi besinlerle glisemik indeks düşürülmelidir.

ÖĞÜN SAATLERİ

Öğün saatlerinin belli bir düzende olması sağlıklı beslenme şekline alışmanızı kolaylaştırır. Öğünlerin düzenlendiği ilk günlerde zorluk çekseniz de 2-3 gün sonunda artık çok fazla acıkmadığınızı ve beslenme düzenine adapte olduğunuzu görürsünüz. Akşam belli bir saatten sonra bir şeyleri yemeyi bırakmanız vücudunuza yağ yakımı için zaman tanımaya yardımcı olur. Uyku saatinden birkaç saat önce atıştırmayı bırakmak uyku kalitenizin de artmasını destekler.

SU TÜKETİMİ

Su içmek için susamayı beklememeniz gerekir. Su içme alışkanlığı edinmeli ve günde en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz.

 

DİYABET HASTALARININ KAÇINMASI GEREKEN BESİNLER

Doymuş yağlar: Yüksek yağ içeren süt ürünleri, işlenmiş etler (biftek, sosis, salam vb) gibi. Günlük kalorinin %7’sinden fazlasını geçmemelidir.

Trans yağlar: İşlenmiş gıdalarda ve margarinlerde bulunmaktadır.

Kolesterol: Yüksek yağ içeren süt ürünleri, hayvansal proteinler, kabuklu deniz ürünleri ve sakatatta bulunur. Günlük tüketim 300mg’ı geçmemesi önemlidir.

Tuz: Bir çay kaşığından (2300 mg sodyum) fazla tüketilmemesi gerekir. Sodyum böbreklerde glukoz geri emiliminde rol oynar.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir