KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARDA BESLENME ÖNERİLERİ

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARDA BESLENME ÖNERİLERİ
26 Temmuz 2023

Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) genetik ve çevreselfaktörlerin etkileşimleri sonucu meydana gelen sağlıklı beslenme ile önlenebilen bir hastalıktır. Hastalığın faktörlerinietkileyen unsurların başında beslenme gelir. Günümüzdebesinlerin içeriğindeki değişimler, sağlıksız tüketilmeleri ve değişen sosyoekonomik şartlar beslenmeyi etkilediği gibi kardiyovasküler hastalıkların da temelini oluşturmaktadır.

Diyetisyen Doğa Durmaz, kardiyovasküler risk taşıyanhastalarının beslenmesi hakkında önemli önerilerde bulundu.

TUZ TÜKETİMİ

Tuz, şeker ve un tüketimi yasaklanmalı veya çok az tüketilmelidir. Taze, ve tuz içeriği düşük besinler tercih edilmeli, günlük tuz tüketimi 5 g’dan az olmalıdır. Ekmek, hazır ve işlenmiş gıdaların yüksek tuz içermeleri göz önündebulundurularak kontrollü şekilde tüketilmelidir. Şeker ilave edilmiş meşrubat ve gıdalar çok az alınmalı, alkol yüksekdozda alınmamalıdır. Dışarıda hazırlanmış yemekleri küçükporsiyonlarda tüketmeli, doymuş yağ, tuz ve şeker içeriğinedikkat edilmesi gerekmektedir.

PAKETLİ GIDALAR

Paketli gıdalardaki işlenmiş maddelerden ve fazla şeker oranından uzak durmak kardiyovasküler hastaları için büyük önem taşımaktadır. Paketli gıdaları tüketmek yerine sağlıklı alternatiflere yönelmek semptomları azaltacaktır.

 

KARBONHİDRAT TÜKETİMİ

Tahıllı yiyecekler günde 6 veya daha fazla porsiyon alınmalıdır. Karbonhidrat, vitamin, mineral ve lif açısından zengindir. Diyetteki lifler midenin boşalmasını yavaşlatarakdoygunluk hissini arttırır. Önerilen lif alımı ≥ 25 gr/gün’dür. Bol kalorili olmaları göz önünde bulundurularak kontrollü tüketilmelidirler.

 

MEYVE TÜKETİMİ 

Sebze ve meyveler düşük kalorili, bol lifli ve besleyici madde bakımından zengindir, kilo aldırmaz. Meyve suyu ise meyveyle eşit değildir, doyurmaz. Meyveler hazırlandıktan sonra 2 saat içinde taze olarak tüketilmelidir. Meyve, sebze ve tahıldan zengin lifli diyet kan basıncını düşürür ve mevcut KVH risk faktörlerini azaltır .

 

SU TÜKETİMİ

Su içmek için susamayı beklememeniz gerekir. Su içme alışkanlığı edinmeli ve günde en az 2,5-3 litre su tüketmelisiniz.

 

 

 

 

KARDİYOVASKÜLER RİSK FAKTÖRLERİNİ TAŞIYANHASTALARIN KAÇINMASI GEREKEN BESİNLER

 

Doymuş yağlar: Yüksek yağ içeren süt ürünleri, işlenmiş etler (biftek, sosis, salam vb) gibi. Günlük kalorinin %7’sinden fazlasını geçmemelidir. 

Trans yağlar: İşlenmiş gıdalarda ve margarinlerde bulunmaktadır. 

Kolesterol: Yüksek yağ içeren süt ürünleri, hayvansal proteinler, kabuklu deniz ürünleri ve sakatatta bulunur. Günlük tüketim 300mg’ı geçmemesi önemlidir.

Tuz: Bir çay kaşığından (2300 mg sodyum) fazla tüketilmemesi gerekir. Sodyum böbreklerde glukoz geri emiliminde rol oynar.

Et tüketiminizi sınırlayınız. Balık, tavuk gibi beyaz et ve yağsız dana etini tercih ediniz. Etin yağlı kısmını, tavuğun derisini, doymuş yağ oranı yüksek gıdaları ve sakatatları üketmeyiniz (salam, sosis, pizza, pide, burger, döner vb.). Et, tavuk, balık seçeneklerini azaltarak, yerine haftada 1 - 2 kez yumurta tüketmelisiniz.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir