DEPRESYON HASTALIĞINDA BESLENME ÖNERİLERİ

DEPRESYON HASTALIĞINDA BESLENME ÖNERİLERİ
20 Eylül 2023

‘Çağımızın hastalığı’ olarak bildiğimiz depresyon, özellikle güneşin yüzünü kısıtlı olduğu zamanlarda, sonbaharda başlıyor. Serotonin hormonu salgısının azaldığı kış boyunca depresyona karşı doğru beslenerek direncinizi yükseltmeniz mümkün. Beslenme ve psikiyatri ilişkisi kulağa çok aşina gelmeyebilir ancak bu iki konunun aralarındaki bağlantı, karmaşık bağırsak-beyin ilişkisinden kaynaklanır. Örneğin, bu ilişkinin kötü sonuçlarından birisi, vücutta oluşan iltihaplı bir durumun sonucunda depresif ruh haline yol açmasıdır.

Diyetisyen Doğa Durmaz, depresyon hastalığında beslenme tedavisi hakkında önemli önerilerde bulundu.

Depresyon tedavisinde basit karbonhidratları beslenme düzeninden çıkarmak tedavinin başarısını arttırmaktadır. Özellikle beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, şeker ve şekerli yiyecekler yerine uygun miktarda meyve, her öğün salata veya sebze tüketmek önemli yer tutuyor.

Depresyonda sigara, alkol ve kafeinli içeceklerin tüketiminin azaltılması da tavsiye edilmektedir. Yapılan çalışmalara göre sigara tüketimi vücutta C vitamini eksikliğine neden olur ve beyindeki C vitamini eksikliği de depresyonu tetikler. B vitamini, Folik asit, Demir ve Çinko eksikliği en başta gelen depresyon nedenleri arasında yer alıyor. Bu sebeple kan tahlillerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız.

Ispanak: Vücudumuzun serotonin seviyesinin düzgün olması ihtiyaç duyulan magnezyuma sahiptir. Düşük seviyeli magnezyum, serotonin seviyesinde azalmaya ve depresyona sebep olabilir.

Bitter Çikolata:  Vücuttaki serotonin seviyelerini arttırır Ayrıca, çikolata stres hormanlarının üretimini yavaşlatır ve kaygıyı azaltır.

Kuşkonmaz: Depresyona sebep olan düşük folik seviyesini yükseltmeye yarar.
Olumsuz düşüncelerden ve hislerden kurtulmak için evde yaptığınız yemeklere kuşkonmaz eklemeyi unutmayın.

Muz: Vücudun serotinin seviyesini yükseltmesiyle bilinen triptofan’ı fazlaca içerir ve ruh halinizi olumlu olarak etkiler.

Depresyonun diğer bir yaygın semptomu olan uykusuzluk hastalığı da muzla tedavi edilebilir çünkü muzda bulunan triptofan kolayca uyumamızı sağlar. Bu yüzden yatağa gitmeden önce bir bardak süt ile beraber muz tüketmek uyku için yardımcı olacaktır.

DEPRESYONU TETİKLEYEN BESİNLER NELERDİR?

İşlenmiş şeker: Depresyonu tetikleyen yiyeceklerin başında işlenmiş şeker geliyor. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonine negatif tepki gösteren işlenmiş şeker grubu, depresyonu tetikleyen besinler arasında yer alır. İşlenmiş şekerin bolca bulunduğu bisküvi, şeker, kurabiye gibi gıdalar yerine; taze meyve ve sebzeler veya kurumuş meyve tüketimi tavsiye ediyorum.

Yapay tatlandırıcılar: İçinde yapay tatlandırıcı bulunan besinler de depresyonu tetikleyen gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle asitli içeceklerde oldukça fazla bulunan yapay tatlandırıcılar serotonini düşürür, aynı zamanda şeker ve karbonhidrata da sevk eder. Bu nedenle kilo alımı artar ve bu kilolar bireyleri tekrar depresyona itmekle birlikte yeme bozukluğuna yol açar.

Alkol: Depresyonu tetikleyen besinler içerisinde alkol da yer alıyor. Daha iyi hissetmek ve rahatlamak için tüketilse de depresif duyguları uyandıran bu madde aynı zamanda bireyi bağımlı hale de getirebiliyor.

Florlu su: Sudaki florür miktarı da depresyonu tetikleyen faktörler arasında bulunuyor. Florlu su ayrıca kabızlığa sebep veren faktörler arasında yer alıyor. Bu yüzden içme suyu almadan önce, içindeki flor miktarının düşük olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor.

SEROTONİN NASIL YÜKSELTİLEBİLİR?

Serotonini besinlerle almak mümkün değildir. Ancak yapıtaşı triptofan isimli bir aminoasit olan serotonin vücutta yapılır. Triptofan, serotonin ve melatoninin yapımında önemli bir maddedir. Serotonin miktarının arttırılmasında ise magnezyum, çinko, triptofan ve omega-3 içeren yiyecekler büyük önem taşır. Muz, hindi eti, süt, kakao, erik, ananas, ceviz, fıstık, domates, portakal, kefir, yumurta, badem, mandalina, susam, keten tohumunda yüksek oranda triptofan bulunmaktadır. Ayrıca kefirin sakinleştirici etkisinin yanı sıra yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve B vitamini içerir.

Beslenme tedavisinin yanı sıra fiziksel ve psikolojik sağlık açısından yararı oldukça bilinen spor da depresyon tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Spor sırasında salgılanan bazı hormonlar kişinin ruhsal durumunu pozitif yönde etkilemektedir.

HANGİ İÇECEKLER İÇİLEBİLİR?

Psikolojik hastalıklara fayda sağlaması için günlük 2 veya 3 bardak melisa çayı tüketilebilir. Yeşil çay içerisinde bulunan L-theanine dinlendirici özelliği bulunan bir aminoasittir. Sarı kantaron çayı sakinleştirici etkiye sahiptir. Ancak bitki çayları kronik hastalıklarda olumlu sonuç vermeyebilir, uzman kontrolünde tüketilmelidir. Ayrıca bol bol su tüketilmelidir.

‘’Bedenimizi hasta eden ruhumuzun baskısıdır.’’

-Sigmund Freud

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir