MUTEBER

MUTEBER
21 Kasım 2023

Hatırı sayılır, saygın, itibar gören, değerli, güvenilir anlamında kullanılan bir kelime muteber. Türkiye'nin muteber insanları kimlerdir diye, önce   Google'la sorayım dedim. Cevap veremedi, alakasız başka başka  şeyler çıktı. Hani yani, biraz kopya çekeyim demiştim ama  olmadı. El mahkum kendi listemi kendim yapacağım.

Elbette ilk sıraya Atatürkü koyuyorum fakat o, aslında muteberlik makamının da  ötesinde bir yerde. Biliyorsunuz,  tarihimizde bir çok büyük devlet adamı vardır. Biz Türkler bu bakımdan  şanslı milletlerdenizdir. Bilge Kağandan bu yana kimler kimler gelmiş geçmiş. Hangi birini saysak şimdi. Bir şeyin çok olması, bol olması  değerini azaltır ya hani, belki de bu nedenle kıymetlerini pek bilemiyoruzdur. Alparslan'ı, Fatih'i, Yavuz'u,Süleyman'ı, Atillas'ı, Metes'i, ve daha neleri neleri... Elin çıka çıka bir Napolyonu çıkmış ortaya, haliyle kıymetine kar yağdırıyorlar. İki de, Sezar ve Büyük İskenderleri var topu topu diyeceğim ama korkuyorum İlber hocadan ;  köşeden çıkıp, çıkışır bana şimdi CAHİL diye. Ne Cahil olduğumuzu, sayesinde öğrendiğimiz ne iyi oldu, ne iyi.  Bilmiyorduk çünki cahilliğimizi ! Önce ne olduğunu, ne olmadığını  bileceksin ki ;  olamadıklarını olabilesin ! Eksiklerini tamamlayasın. Hocamızın bir çok üstün meziyetinin içinde belki de en değerlisi, fikrimce cahilliğimizi tescillemesi olmuştur. Şeytan tüyü olanlardan o ; ne söylerse söylesin,  herkes tarafından kabul görebilen sevimlilikte...Söylediklerinin doğruluğunun yanında, beden dilinin her daim relax görünümü,   onu gören herkeste bir rahatlama ferahlama duygusu oluşturuyor. Bizde rahatlama duygusu oluşturan birisinin fikirlerini kabul etmek, karşı fikirde olduğun durumlarda bile kolaylıkla  mümkünleşiyor. Duyguların insan için önemi, burada nasıl somut bir hal almış değil mi. Yaşam içinde böyle örneklere rastlamak çok zordur oysa. Demek ki, insanlarla anlaşmak için, aynı fikirde olmaktan ziyade, yumuşak tavırlar içinde olmamız önemli. Hem de öyle önemli ki, bir nevi sihirli değnek sanki.  Bence yaşayan muteberlerimizin  başını İlber hoca çekiyor fakat Atatürkümüzün muteberliği yarım kaldı, onu bir tamamlayalım. O bir kere değil iki, üç, dört  yani defalarca muteber olmuş birisi. İlk muteberlik kazanımı Çanakkale Savaşıyla olmuş, ikinci muteberliğini kongreler yapıp milleti örgütlemesi ile almış üçüncüsünü Büyük Taarruzla, dördüncüsünü devrimleri ile beşincisini kadınlara verdiği medeni haklarla çatııır çatır almış. El alem bir tane muteberliği zar zor alırken, o silip süpürmüş ortalıkta  muteberlik adına ne varsa ! Muteber üstü muteber biridir Atatürkümüz, sevgilimizdir o bizim.

Bir diğer muteberimiz ise Türkan Saylandır. Benim onu layığıyla fark etmem, ne yazık biraz geç oldu. Yaşadığı zamanlarda da kendisinin farkındaydım ve takdir de ederdim, ancak gerçekten hak ettiği değeri,
gidişinden sonra, hayatını anlatan kitabı okuyunca  anlayabildim. Ülkemizden cüzzam hastalığını def etmesi, onu tartışmasız muteberlik seviyesine çıkartıyor. Bir diğer muteberimiz Uğur Dündar'dır. O da Soğuk Oluğu kapattırarak bu mertebeyi bileğinin hakkıyla almış, ilkeli yaşamı ile örnek olmuş, değerli  bir insandır.

Sondan bir önceki muteberimiz ise Ajda Pekkandır. İş disiplini ile,Türkiye'deki herkese açık ara fark atıyor kendisi. Onun yaşında sahnelerde konser verebilen başka bir  kadın şarkıcı ülkemizde olmadığı gibi,  sanırım dünyada da yok. Kendi jenerasyonundaki tüm dünya kadın muadillerini bertaraf etmiş durumda. Tina Turner'lar, Dalida'lar falan hep sollandı. Aynı performansı  gösterebilen, yaşdaş olduğu bir Cher kaldı !  Kendisini istediği bir yere konumlandırdı ve o konumda  kalmak için, ameliyatlarda dahil olmak üzere, yapması gereken her şeyi yaptı. Muteberlik makamını bileğinin hakkıyla aldı. Görüldüğü üzere benim liste pek uzun değil maalesef.

Sonuncu sırayı ise ;  herkesin kendisine özel, ona ait olan  muteber kişisine ayırdım. İşte o kişinin adını da, buraya siz kendiniz yazın bugün !..O kişi  kimdir ? Gerçekten böyle birisi yakınınızda var mıdır ?...Yoksa da, niye yoktur ?!

Sevgilerimle
Duy. Güner Erbay

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir