Sarıcalar Köyünde Asırlık Bayram Geleneği Sürüyor

Sarıcalar Köyünde Asırlık Bayram Geleneği Sürüyor
22 Haziran 2024

 

Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Sarıcalar Köyü'nde yüzyılı aşkın bir süredir devam eden bayram geleneği, bu bayramda da coşkuyla sürdürüldü. Köyün gençleri tarafından büyük bir özenle hazırlanan "deve oyunu," her yıl olduğu gibi bu bayramda da köy halkını bir araya getirdi.

Geleneksel deve oyunu, Sarıcalar gençlerinin emekleriyle hayat buluyor. Bayram öncesinde hazırlıklara başlayan gençler, deve maketini süsleyip içine bol miktarda çan takarak sesli ve ışıklı bir gösteriye dönüştürüyorlar. İki genç tarafından yürütülen deve, bir deve çobanı eşliğinde köy içinde ev ev dolaştırılıyor. Köy sakinleri de bu renkli korteje büyük bir ilgiyle eşlik ediyor.

Geçmişte evlerde bakliyat, pekmez ve tatlı ikram edilen bu gelenekte, günümüzde ise ev sahipleri gençlere para veriyor. Toplanan ikramlar ve paralar, etkinlik sonunda gençler arasında paylaşılıyor ve hep birlikte kurulan sofralarda yemekler yeniyor. Bu gelenek sayesinde hem köy halkı hem de gençler, bayramları dolu dolu ve eğlenceli bir şekilde geçiriyor.

Asırlık deve oyunu geleneği, Sarıcalar Köyü'nün kültürel mirasını yaşatırken, genç nesillerin de bu mirasa sahip çıkmasını sağlıyor. Bayram coşkusunu hep birlikte paylaşan Sarıcalar Köyü halkı, bir kez daha dayanışmanın ve geleneklere bağlılığın en güzel örneklerinden birini sergilemiş oldu.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir