KAŞIK SAPI COĞRAFİ İŞARET ALDI

Bolu’da coğrafi işaret tescilli ürünlerimize bir yenisi daha eklendi. Mudurnu’ya özgü bir mantı olan Kaşık Sapı coğrafi işaret aldı.

KAŞIK SAPI COĞRAFİ İŞARET ALDI
2 Haziran 2021

Haber: Hızır İlyas Yıldırım

Ülkemizde her geçen gün önemi ve sayısı artan coğrafi işaretli ürünler listesine Mudurnu’dan bir ürün daha dahil oldu. Mudurnu’nun yemek ve sofra kültüründe çok önemli bir yeri olduğu ve ilçeyle özdeşleştiği bilinmesine rağmen başka ilçeler tarafından da sahiplenilmeye çalışılan Mudurnu Kaşık Sapı coğrafi işaret aldı.

Mudurnu Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Mudurnu Kaşık Sapı, uzun uğraşlarımız ve ısrarlı takibimiz sayesinde MARKA Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın maddi destekleri ve Mesut Kaplan hocanın danışmanlığında nihayet Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret ile tescillendi. Pandemi öncesi törenle teslim edilen tescil belgeleri, alınan tedbirler nedeniyle posta yoluyla Mudurnu Kaymakamlığı’na gönderildi.” denildi. 

COĞRAFİ İŞARET ALAN ÜÇÜNCÜ ÜRÜN OLDU

Mudurnu’da Kaşık Sapı coğrafi işaret alan üçüncü ürün oldu. İlçede daha önceden basma helva için coğrafi işaret tescili alınmıştı. Mudurnu Kaymakamlığı ve Mudurnu Belediyesi’nin girişimleriyle yine ilçeye özgü Mudurnu kaşık sapı ürünü için coğrafi işaret başvurularının yapıldığı öğrenildi.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Kısaca coğrafi işaret; belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretlerdir. Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini vb. bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir