BEYAZ ET SEKTÖRÜ KRİZE DİRENİYOR

Türkiye genelinde önemli bir konuma sahip Beyaz Et sektörü, gerek pandemi ve gerek pandemi sonrası mücadele etmeye devam ediyor.

BEYAZ ET SEKTÖRÜ KRİZE DİRENİYOR
16 Ağustos 2021

Tam toparlanma sürecinde yangınların çoğalması orman ve piknik alanlarına girişlerin yasaklanması sektörde ayrı bir kırılma yarattı. Bolu da önemli beyaz et firmalarından Ak Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fahrettin Aksoy, pandemi  ve sonrası beyaz et kullanımının azaldığını belirterek şunları söyledi. “Pandemi ve  sonrası beyaz et kullanımı belli bir ölçüde azaldı. Bu azalama hala daha devam ediyor. Çünkü tavuğun  ağırlıkla ve  yoğunlukla tüketildiği alanlar piknik alanları. Mangallar yanmadığı sürece tavuk tüketimi artmıyor artmaz da. Turistin gelmemesi büyük bir eksiklik tüketim açısından.  Ayrıca restoranların uzun süre kapalı olması ve de insanların eskisi gibi restoranlarda yemek yememeleri bizim tüketimimizi azaltıyor. Bütün bunlara rağmen sektör bu krize direniyor. İhracat miktarının düşmemiş olması daha düşük seviyelerde seyretmesi bizim yaşamamıza can suyu olduğunu düşünüyorum. Tam düzelir dediğimiz anda bu son yangınlar yangınlardan dolayı piknik alanlarının tekrar kapatılması bizim sektörü olumsuz etkiledi. Eylül ayı geliyor okullar açılacak o da sektörü etkiliyor.  Tavukçuluk sektörü her şeyden çabucak etkilenen naif bir sektör. Ama biz bu sektörün bireyleri olarak senelerdir mücadele ediyoruz.  Üreticiler de  ayrı taleplerde bulunuyorlar. Bizim bu dönemlerde yapmış olduğumuz zararları bilmedikleri için bu dönemlerde işletmelerimizi sürdürebilmemiz için almış olduğumuz banka kredileri ve kredi faizlerini bilmedikleri için iyi gibi gördüklerinden dolayı bir hak talep ediyorlar. Biz ticaret yapıyoruz. Serbest piyasaya bağlı bir sistemde bu işleri yürütüyoruz. “ dedi.

Beyaz et sektörünün geçmiş yıllarda Bolu’da yüzde 30’unun karşılandığını ancak son yıllarda bu oranın düştüğüne de değinen Aksoy “ Bolu beyaz et sektörünün artık yüzde 30’unu karşılayamıyor. Bizde altı  firma vardı. O üç’e  indi. Dolayısı ile  bu oran yüzde 25’lere indi.  Diğer bölgelerde  daha çok arttı. Bolu da artamadı. Bayilikler devam ediyor ama tonajlarında azalma oldu. Onlarda zor durumdalar. Ancak  Türkiye’ nin ekonomisine baktığımızda pek çok sektörle mukayese ettiğimizde şükrediyoruz.” dedi.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir