MECDET TÜRKER BAŞKANLIKTAKİ 43 AYINI DEĞERLENDİRDİ

Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türker, 43 aylık başkanlık süresini değerlendirdi. Türker, yaptığı açıklamada oldukça çarpıcı bilgilere yer verdi.

MECDET TÜRKER BAŞKANLIKTAKİ 43 AYINI DEĞERLENDİRDİ
7 Ekim 2022

Haber: Hızır İlyas Yıldırım

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde en yakın rakibine 332 oy fark atan ve aldığı 1216 oyla göreve gelen Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türker, 43 ayı geride bıraktığı görev süresinde ilçede yapılan hizmetler ve yatırımlar başta olmak üzere birçok önemli konuya ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Necdet Türker, kısa zamanda büyük işler başardıklarını söyledi.

ALTYAPIDA KÖKLÜ DEĞİŞİMLER YAPILDI

5 binden fazla kişinin yaşadığı ilçe merkezinde altyapı için köklü değişiklikler yaptıklarını belirten Türker, “Şirin ilçemizin hem altyapısı hem de üstyapısı baştan aşağı değişti. Altyapı hizmetlerini gözükmeyen hizmetler olarak değerlendirebiliriz ama altyapımızda köklü değişiklikler yaptık. Kanserli, küflü borularla halkımızın sağlığını riske atamazdık ve Mudurnu gibi küçük bir ilçede 36 kilometrelik kanalizasyon hattı yenilemesi yaptık. 1338 metre yağmur suyu hattı yaptık. 50 kilometre su hattı döşemesi yaptık. Tamamen elektronik sistemlerde olan 2 yeni su deposunu ilçeye kazandırdık.” dedi.

“140 YILLIK BELEDİYE TARİHİNDE BU KADAR İŞ OLMAMIŞTIR”

Üstyapı konusunda da bilgiler veren Türker, “Üstyapıda ise bütün ana arter yolların asfaltı, ara sokak ve mahallelerin kilit parke, begonit ve doğal taş kaplamasını tamamladık. 2020’de Şehir içi yaya kaldırımları için 13 bin metrekare döşeme yapıldı. 2021’de Ana ve ara caddelerde, sokaklarda 26 bin 874 metrekare kilit parke yapıldı. 4 bin 300 metrekare begonit taşı, 1122 metrekare bordür taşı döşendi. 2021’i adeta bir rekorla tamamladık. Bu yıl ise 7 bin 500 metrekare kilitli parke taşı döşemesi yaptık. Yapılan işlerin toplamı 50 bin metrekarenin üzerinde.  Mudurnu Belediyesi, yolların asfalt yapılması için tarihinde ilk defa ihaleye çıkmıştır. Bu Mudurnu tarihinde bir ilktir. Bizim dönemde 17 bin ton sıcak asfalt atılmıştır. Bu bir rekordur. Yıldırım Beyazıt-Çavuşlar Çiftliği yolu vardı. Bu yolu 3 kilometre sati kaplama yaptık. İkinci yılda tekrar bir kat daha sati kaplama yaptık. 15 yıldır yapılmayan yolu bir yılda iki kez yaptık. Aynı şekilde Mudurnu girişindeki yolumuzu Karayolları desteği ile tamamladık. Yaptığımız bu işlerin tüm nakit bedellerini ödedik ve bir kuruş borcumuz yoktur. Bu işler para ile olur. Parayı iyi yönetirsen en kaliteli hizmeti vatandaşa sunarsın. Belediyemiz 1882 yılında kuruldu ve 140 yaşında. 140 yıllık belediye tarihinde bizim dönemimizde yapılanlar kadar iş olmamıştır.” diye konuştu. 

“2023’TE YAPTIKLARIMIZDAN DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ”

Necdet Türker, üstyapıya ilişkin verdiği bilgilerin devamında şunları kaydetti; “İlçemiz gündüz gözüyle çok güzeldi ama geceleri çok karanlıktı. Güzel ilçemde karanlıklar altında gözükmeyen güzellikler ayyuka çıktı. Gece ışıklandırmalarını yaparak her yeri ışıl ışıl yaptık. Işıklandırmalarla tarihi dokuları daha belirgin hale getirdik. Ortaya koyduğumuz hiçbir projeyi kâğıt üzerinde bırakmadık, bırakmayacağız. Göreve geldiğimiz günden bu yana hiç boş durmadık. 2023 yılı yaz hazırlıklarına da şimdiden başladık. Belediyemizin işletmelerine kira indirimi ve mevcut kiralara zam yapmamak gibi çok büyük destekler verdik. Kangren haline dönüşmüş ve yıllardır projesi yapılan Şeyh-ül İmran Camii var. Bizden önceki dönemlerde hep projesi olduğu ve yapılacağı duyuruldu ama bir yol kat edilemedi. Bizim dönemimizde çalışmalar başlattık. Kaymakamlık, Belediye ve vakfımızla birlikte Mudurnu’ya yakışır bir şekilde inşaatı devam ediyor. Camiinin inşaat çalışmaları bittikten sonra çevre düzenlemeleri güzelce yapılacak. Özellikle Yıldırım Beyazıt Camii abdesthanesi ve tuvaletleri içler acısı haldeydi. Bizim girişimlerimizle, ilçemizin hayırsever iş insanı Sayın Süreyya Astarcı tarafından 100 bin TL’den fazla para harcanarak tuvalet ve abdesthane yenilendi. Belediyemiz öncülüğünde Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile yine Hayırsever İş İnsanı Süreyya Astarcı arasında imzalanan protokolle gençlik merkezini ilçemize kazandırdık. İlçedeki kapalı spor salonu atıl durumdaydı ve oranın da yeniden faal olmasında öncülüğümüz oldu.  Atatürk Meydanı çok önemli ve inşallah orayla alakalı da uygun bir proje yaparak yenileme çalışmaları yapacağız. Çok güzel bir meydanı ilçemize kazandıracağız. Tarihi Saat Kulesinin tahtalarını yeniliyoruz. Saat kulesinin saati bozuktu yıllardır. Çanı çalmıyordu. Parçalarını zor bela bulduk ve saat kulesi kusursuz olarak işleyecek. Saat Kulesi’ne giden yolu yapacak ve çok güzel bir ışıklandırma ile daha görsel hale getireceğiz. Biz seçim vaatlerimizi kısa, orta ve uzun vadeli olarak 3’e ayırmıştık. Kısa vadede icraatlerimizin çoğunu gerçekleştirdik. Orta ve uzun vadede bitirmeyi hedeflediğimiz ve altyapı çalışmalarını da büyük ölçüde tamamladık. 2023’te yaptıklarımızdan daha fazlasını yapacağız. Güzel bir final gerçekleştireceğiz.” 

“2023 SONUNA KADAR DOĞALGAZ VATANDAŞIN HİZMETİNDE OLACAK”

İlçenin doğalgaza kavuşması sürecinde çok çalıştıklarını ifade eden Necdet Türker, “Doğalgazın ilçeye ulaşması için ilk olarak doğalgaz depolama alanı oluşturulması gerekiyordu ve bu depolama alanı için ilçe girişinde bulunan 4. Etap Toki mevkiinde kriterlere uygun alan tespit ettik. Bu alanı doğalgaz şirketine teslim edeceğiz. Bütün ilçenin doğalgaz hizmetinden yararlanabileceği bir depolama alanı olacak. Doğalgaz ilçemdeki tüm vatandaşlara ulaşacak. 2023 sonuna kadar doğalgaz konutlardaki vatandaşın hizmetinde olacak. Belli bir metreküpe kadar ilçedeki büyük firmalar da doğalgaz hizmetinden faydalanacak.” Şeklinde konuştu.

“SORUNLARI İLETİŞİMLE ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”

Görev sürecinde ilçedeki esnaf ve vatandaşlarla olan ikili ilişkilerini de değerlendiren Türker, “İnsan hayatında doğum, düğün ve ölüm gibi 3 önemli evre var. Bu önemli günlerde zamanım ve sağlığım yettiği müddetçe vatandaşımızın yanında oldum. Çocukları olan, evlatları evlenen, yakınlarını kaybeden, hastalanan, çeşitli ihtiyaçları olan tüm hemşerilerimin en yakınında olmaya gayret gösterdim. Esnaflarımızı ve vatandaşlarımızı devamlı ziyaret ediyorum. Onların dertlerini dinliyorum. Dilek, istek, şikâyetlerini not alıyorum. Benim dönemimde hiçbir esnafımıza kolluk kuvvetlerimizce ceza yazılmadı. Sorunları iletişimle çözmeye çalıştık. Eksiği olan esnaflarımıza uyarılarda bulunduk ve onlar da gerekeni yaptılar. Belediye işyerlerinde kiracı olan esnafımıza enflasyon oranını baz alsaydık yüzde 200 gibi bir zam yapmamız gerekirdi. Ama biz 3 yılda belediyenin kiracı işyerlerine sadece yüzde 6 zam yaptık. Yani bin lira kirası olan işyeri sahibinin 3 yılda kirası sadece aylık 1060 TL oldu. Enflasyon oranını dikkate alsak 1000 TL’lik kira 3000 TL olurdu. Pandemi sürecinde kapalı olan işyerlerinden kira almadık. Açık olanlardan da kirasının sadece yarısın aldık. ” ifadelerini kullandı.

“GEÇMİŞTEN KALAN BORÇLAR NEDENİYLE ZORLU DÖNEMLER GEÇİRDİK”

Necdet Türker, başkanlık koltuğuna oturduğunda kendisinden önceki dönemden kalan borçlar nedeniyle oldukça zorlu süreçler geçirdiklerini söyledi. Geçmiş dönemde çok gereksiz harcamalar yapıldığına dikkat çeken Türker, personel tasarrufuna gittiğini, ilk 11 aylık maaşıyla belediyenin müteahhitlere olan borçlarını ödediğini, kendisinin ve belediye meclis üyelerinin büyük fedakârlıklar yaptığına dikkat çekti.
Necdet Türker, yaşadığı sıkıntılı dönemler için şu ifadeleri kullandı; “Ben geçmişte 5 yıl meclis üyeliği yaptım ama başkanlık çok farklı bir şey. Birinci derece sorumlu siz oluyorsunuz. Çektiğimiz ekonomik zorluklar beni başkanlıkta usta yaptı. Çok kapılar zorladım ve her yere gittim. Göreve geldiğimde milyonlarca liralık borçlar, emekli olan işçilerin ödenmeyen tazminat borçları, İller Bankası’na olan borçlar ve gereğinden fazla alınmış olan personellerle karşılaştım. İstemeye alışkın birisi değilim ama bu zorlu görev ve sorumluluk buna bizi alıştırdı. Her şeyi halkım için yaptım. Hizmet için olmazsa olmaz bir şey varsa o da paradır. Bizden önceki dönemin borçları bizi çok zorladı. Çok şükür o zorlu dönemler geride kaldı”

YAŞADIĞI ZORLUKLARDAN ÖRNEKLER VERDİ

“Başkan olduğum ilk ayımda Antalya’ya Yazı İşleri Müdürümüz Engin Ersoydan ile belediye birlik toplantısına gittik. O dönemde belediyenin anlaşmalı olduğu Bolpet istasyonu geçmiş dönemden limitleri aşan bir borç olduğu için makam aracımıza yakıt vermedi. Benden önceki dönemde 100 bin TL’lik bir borç olduğunu ve bu borcun ödenmemesi nedeniyle yakıt veremeyeceklerini söylediler. Cebimizden yakıt alarak Antalya’ya gittik. O borcu da kapattık ve peşin artık olarak belediye araçlarına yakıt alıyoruz. Yine bizden önceki dönemde belediyemizin günlük ihtiyaçlarının alındığı Sarıbaylar Market’e ciddi bir borç biriktiği gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Market yetkilileri haklı olarak, eski başkanın sekreteri olan Merve Öztürk kanalıyla biriken borcun ödenmemesi durumunda bize malzeme verilmeyeceğini ilettiler. 80 bin TL üzerinde market borcu birikmiş. Gereksiz harcamalar yapıldığına şahit olduk. O borcu da kapattık. Giderimizin yüzde 60’ı personel gideriydi. Çok gereksiz yerlere gereksiz personel alımları yapılmıştı. Bazı arkadaşlarımız emekli oldu, bazıları diğer kurumlara geçiş yaptı ve 70 olan personel sayısını 50’ye indirdik. Bu azalmayla birlikte her ay belediye kasasına 300 bin TL fazladan para kalmış oldu. 50 kişiyle daha fazla iş yapıyoruz.”

“İLK 11 AY MAAŞ ALMADIM” 

“Belediyeye yük olmaya değil, belediyenin yükünü almaya geldik. Bize kimse hısım akrabasını kayırdı, çaldı, çırptı diyemez. 43 aylık başkanlık dönemimde ilk 11 ay maaş almadım. 12. aydaki maaşımı çekerek ihtiyaç sahiplerine dağıttım. Almadığım maaşlarımı belediyeye iş yapan müteahhitlerin hak edişlerine verdim. Ben ve 9 belediye meclis üyesi aldığımız kararla 43 aydır yasal olarak almamız gereken huzur hakkını almadık. Bu huzur hakları hep belediyenin kasasında kaldı ve hizmet olarak vatandaşa döndü.”

“TELEFON FATURAMI KENDİM ÖDEDİM”

“Belediye başkanlarının kullandığı telefonların ve bu telefonların aylık fatura bedelleri belediyeye fatura edilir. Benim telefonum şahsıma aittir ve hiçbir zaman bunun faturasını belediyeye ödettirmedim. Belediye ile ilgili İl dışındaki bir toplantıya giderken bile masrafları bölüşmek adına Göynük Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çankaya ile birlikte gideriz. Amaç tasarruf etmek. Belediye Başkanına ait temsili ağırlama bütçesi vardır. Temsili ağırlama bütçesinde misafirlerinin yemeklerini yedirir, düğünlerine takısını takarsın ve bunlar hep belediyenin kasasından gider. Ben bu koltukta oturduğum süreçte kanuni hakkım olmasına rağmen bütün düğünlerde, sünnetlerde takımı kendi cebimden verdim. Bu bahsettiğim çok büyük bir rakam. Belediyenin faturaları içerisinde altın, takı gibi fatura giderleri bulamazsınız. 3 yıldır ilçenin sorunlarına odaklandım ve hiç izne ayrılmadım. Sosyal belediyecilik kapsamında gerçekleştirdiğimiz konserlerde belediyenin harcadığı paralar yok denecek kadar azdır. Son panayırda Ali Kınık, Coşkun Sabah gibi iki değerli ismi ilçemize getirdik. Konser ücretlerinin yüzde 80’ini sponsor destekleri ile karşıladık.”

ESKİ BAŞKAN İNEGÖL HAKKINDA NE DEDİ?

Necdet Türker, Eski Başkan Mehmet İnegöl ile ilgili kendisine yöneltilen soruya ise, “Bu konuda birşey söylemek istemiyorum. Tüm enerjimi Mudurnu’ya vermiş durumdayım. Bu sorunuza en iyi cevabın seçimlerde halkımız tarafından verildiğini düşünüyorum.”
31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde MHP’nin adayı Necdet Türker 1216 oy (yüzde 40,41) almış ve en yakın rakibine 332 oy fark atmıştı. Aynı seçimde AK Parti’nin adayı Vedat Özkan 884 (yüzde 29,38) oyla ikinci, CHP’nin adayı Mehmet İnegöl ise 879 (yüzde 29,21) oyla üçüncü olmuştu.

YENİDEN ADAY OLACAK MI?

Necdet Türker, 2024’te yapılacak olan Yerel Seçimler öncesi yeniden Mudurnu Belediye Başkanlığı için aday olup olmayacağına ilişkin sorumuza ise, “Daha önce dost ortamlarında görüşümü söylüyordum ama çok sevdiğimi bir kardeşimin beni uyarmasıyla adaylık konusunda görüş bildirmiyorum. Her şey nasip, her şey Allah’tan. Eski Cumhurbaşkanımız Merhum Süleyman Demirel’in dediği gibi, ‘Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir’ Biz de bekleyelim görelim.” diye cevap verdi.

Mudurnu Belediyesi’nin Necdet Türker’den önceki döneme ait borçlarına ilişkin tablo aşağıdaki gibidir.

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir