BU SEÇİM BOLU’DAN BİR MİLLETVEKİLİ İKİ İŞ ADAMI ÇIKAR

BU SEÇİM BOLU’DAN BİR MİLLETVEKİLİ İKİ İŞ ADAMI ÇIKAR
9 Mayıs 2023

Seçimlere 5 gün kala umutlar, beklentiler ve tahminler havada uçuşurken Bolu için fazla bir sürpriz beklemek işin matematiğine göre yanlış olur.

Çünkü D'Hondt seçim sistemi şu şekilde işliyor;

Bolu’da bir önceki 2018 seçimlerinde;

Ak Parti 105,094 oy

Chp 40,952 oy

Mhp 30,121 oy

İyi Parti 17,235 oy aldı ve 2 Milletvekili Ak Parti’den, 1 Milletvekili Chp’den olmak üzere 3 Milletvekili çıkardı.

Bu seçimde benim saha tecrübelerim ve ülke dinamiklerine göre tahminim;

Ak Parti’nin oyu aynı (105.000) kaldığını varsayarsak;

Chp’nin desteklerle birlikte Bolu adayına rağmen 4.000 oy arttığını (45.000) varsayarsak,

Mhp adayının çok başarılı seçim kampanyası yürütmesine bağlı olarak 5.000 oy arttığını (35.000) varsayarsak,

İyi parti adayının Bolu’da tanınan ve sevilen kişiliğinden ve Ülke geneli kararsız sağ ve sol seçmenlerden gelebilecek oylar düşünüldüğünde 4.000 oy arttığını (22.000) düşünürsek;

D’Hont sistemi’ne göre;

En yüksek oy alan parti 1 milletvekili çıkarıyor… Bu oy dağılımı +,- çok çok büyük oynamalar olmadığı sürece sonucu değiştirmiyor.

Bu da geçen seçimde olduğu gibi 105.000 oy ile 1 Ak Parti vekili demek. Sonra Milletvekili çıkarılan partinin oyu 2’ye bölünüyor.

(105.000 / 2 = 52.500 oy)

Sıralama Ak Parti 52.500, Chp 45.000, Mhp 35.000, İyi Parti 22.000

Tüm partiler arasında yine en yüksek oyu Ak Parti Adayı aldığı için 2. Milletvekili de geçen seçimde olduğu gibi Ak Parti’den oluyor.

2. milletvekili çıkaran Parti tekrar oy sayısını ikiye bölüyor

(52.500 / 2 = 26.250 oy)

Bu durumda sıralama Ak Parti 26.250, Chp 45.000, Mhp 35.000, İyi Parti 22.000

En yüksek oy Chp alacağı için 3. Sıra Chp’den oluyor.

İşin matematiği çok basit, sonuçlar Mhp veya İyi Parti’nin Chp’den yüksek oy olmadığı sürece veya Ak Parti 35.000 oy kaybetmediği sürece, bundan farklı bir sonuç beklemek çok büyük sürpriz olur.

Vekil sayısı belli ancak seçilenlerden kaçı milletvekili kaçı tepeden inme iş adamı olduğuna ve Bolu’ya ne katacağına gelirsek...

Geçmişe de bakıldığında, bana göre bu dönem, Arzu Aydın dışında, Bolu’muzu temsil edebilecek, elini taşın altına sokup, Bolu'ya bir şey katacak vekilimiz olamayacak.

Yüksel Coşkunyürek, Bolu Milletvekili olarak 2 Dönem vekillik yaptı, kaç kişi hatırlıyor veya hangi hizmetleri hatırlanıyor?

Bunun yanı sıra çok daha etkin bir pozisyonda Ulaştırma Bakan Yardımcılığı yaptı onda da yapılan bir hizmet ben bilmiyorum.

Zira Adaylık sürecinde Basın mensuplarına verilen kahvaltıda ne hizmet yaptınız diye sorulduğunda Bolu’dan geçmesi istenilen hızlı tren projesi dahil ne hizmetler yapamadığını anlatarak toplantıyı sonlandırdı.

2 Dönem milletvekilliği ve Bakan Yardımcılığı yapmış olmasına rağmen hiçbir hizmeti hatırlanmayan bir vekilden bu seçimden sonra hizmet beklemek yine sürpriz olacaktır.

Gelelim Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı, Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu kontenjanıyla tepeden inme Bolu Chp 1. Sıra Milletvekili Adayı Türker Ateş’e…

4 kez Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yapan, kariyerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğiyle devam eden, Rıfat Hisarcıklıoğlu’yla dostluğu kariyer basamaklarını çıkmasında en büyük rolü oynayan Türker Ateş’in Bolu’ya yapmış olduğu hizmetler düşünüldüğünde kendi kariyerinde, muhtemelen milletvekilliğine kadar yükselmesi dışında bir hizmeti var mı?

Tepeden inme adaylığı hem partisi hem Bolu halkı tarafından hiç hoş karşılanmayan Türker Bey’in seçimi aldıktan sonra Bolu vekilliği yerine Rıfat Hisarcıklıoğlu vekilliği yapmasından endişe ediyorum.

Görünen o ki bu seçim maalesef Bolu’dan 1 Milletvekili ve kariyer yapmak isteyen 2 İş Adamı vekilimiz olacak.

Gönül ister ki Bolu’ya bir şey katması beklentileri düşük 2 iş adamı yerine, bana göre en güzel örgütlü seçim kampanyasını yürüten (ki yerel seçimlerde farkını gözlerimle gördüğüm), hedefe yönelik çok çalışan, Bolu ya çok şey katacağına inandığım Mhp adayı İsmail Akgül vekil olsun. Aynı şekilde sevecen kişiliği, dürüst esnaflığı ve başarılı İyi Parti İl Başkanlığı ile tanınan Ahmet Örnekbaş vekil olsun.

Bu yazım siyasetle ilgilenenleri belki biraz kızdıracak olsa da… Dost acı söyler... gerçekler ortada…

Sürçü lisan ettiysem affola, saygılarımla…

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir