AV. FATMA KUBİLAY: PARLEMONTODAKİ  KADIN TEMSİL ORANI EN AZ %40 OLMALI     

Bolu Barosu Kadın Hakları Komisyonu Eski Başkanı  Av. Fatma Kubilay, ‘5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 89. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımlayarak, Türk Kadınını kutladı.

AV. FATMA KUBİLAY: PARLEMONTODAKİ  KADIN TEMSİL ORANI EN AZ %40 OLMALI     
4 Aralık 2023

   Kubilay mesajında şunları kaydetti;

“5 Aralık 1934 tarihinde Anayasamızda ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti dünyaya öncülük edecek bir karara imza atmış; Türk Kadını Seçme ve Seçilme hakkına sahip olmuştur. 1935 yılında yapılan seçimlerde 18 kadın parlamentoya girmiştir. O dönem parlamentoda kadınların temsil oranı % 4,5’dur. Buna rağmen Türkiye Cumhuriyeti kadınların temsil oranı ile dünyada ikinci sırada yerini almıştır.

2023 yılı itibariyle  TBMM’de 121 kadın millet vekili bulunmaktadır. Bu sayı ile millet vekili oranımız %20.1’dir. Bu oranın kesinlikle yeterli olmadığı kanısındayım.

Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişlerdir. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadın ve erkeğin eşit vatandaş olmasının gerekli olduğuna inanan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kadınlarımız bir çok gelişmiş ülkeden önce bu haklarını elde etmişlerdir.

“PARLEMONTODA EŞİT TEMSİL HAKKI OLSUN”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması, kadın istihdamını artıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesi için kadın bakış açısı olmalı diyor ve parlementoda ki kadın temsil oranının en az %40 olması gerektiğini düşünüyorum. Aslında gönül isterdi ki eşit temsil hakkı olsun. Parlemontodaki  kadın temsil oranının en az %40 olması noktasında  gerekli yasal düzenlemelerin derhal yapılması gerektiğini bir kez daha yeniliyorum.

“KADINLARIMIZ KADIN HAKLARI İÇİN MÜCADALE ETMELİ”

 Seçilmiş kadınlarımızın da kadın hakları için mücadale etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Son olarak dünyanın pek çok ülkesinden önce Türk kadınına hiç mücadele etmeden haklarını veren Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.”

                         

                                                                                                                                             

1 yorum yapılmış

  • Yıldız5 Aralık 2023 - 08:44
    Fatmacığım bütün kadınlar adına teşekkür ediyorum

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir