800 KOYUN-KEÇİ YETİŞTİRİCİSİNE İLAÇ DAĞITILDI

Bolu Valiliği koordinesinde, özel idare katkısıyla Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, Seben ilçesi Musasofular köyünde koyun-keçi yetiştiricilerine düzenlenen törenle Ekinokok (Kist Hidatik) ilaç dağıtımı yapıldı.

800 KOYUN-KEÇİ YETİŞTİRİCİSİNE İLAÇ DAĞITILDI
8 Aralık 2023

Dağıtım törenine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Seben Kaymakamı Tuğçe Orhan, Gıda Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Ar, İl Müdür Yardımcısı Fahri Tetik, Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Sayın Mustafa Gülkaya, Seben İlçe Müdürü Selçuk Güçbilmez, teknik personel ve yetiştiricilerin katılımı ile gerçekleşti.

Proje hakkında bilgiler aktaran İl Müdürü Zekeriya Ar şunları söyledi;

“Müdürlüğümüzün hazırladığı özel idaremizin destek sağladığı Valiliğimiz koordinesi ile gerçekleşen projemiz ile çoban köpeklerimizden koyun-keçilerimize bulaşan ve sürülerimizde ciddi maddi kayıplara yol açan ekinokok parazitine karşı üreticilerimizin yanında olmaktan son derece mutluyuz.

Kist Hidatik köpeklerden insanlara bulaşan zoonoz bir hastalıktır. Tedavisi zor ve riskli bir paraziter hastalıktır. E.granulosus parazitinin yumurtaları köpek dışkıları ile çevreye atılmaktadır. Parazit yumurtalarının bulaşmış olduğu yiyeceklerin yenmesi veya elle temas edilerek ağıza götürülmesi sonucu insanlar hastalığa yakalanmaktadır. Yapılacak olan ilaçlı paraziter mücadele sonucunda köpeklerdeki parazitlerin yok edilmesi ve çevreye parazit yumurtalarının atılımının engellenmesi hedeflenmektedir. Bu proje ile tek sağlık yaklaşımına uygun olarak halk sağlığı, hayvan sağlığı, çevre sağlığı konusunda E.granulosus kaynaklı hastalık risklerinin azaltılması amaçlanmaktadır.

Bolu İli Merkez ve İlçelerinde mevcut koyun-keçi sürülerindeki çoban köpeklerinin Echinococcos granulosus (E.granulosus) adı verilen parazitten arındırılacaktır. Böylece, çobanlar, sürü sahipleri, hayvanla temas eden diğer kişilerin kist hidatik hastalığına yakalanma riskinin azaltılması sağlanacaktır.  

Proje kapsamında 800 sürü sahibine ait 4000 adet köpekte Ekinokok parazitine karşı mücadele sağlanacaktır. Proje hakkında bilgilendirme ve dağıtım faaliyetleri koyun-keçi birliğimiz ile işbirliği içerisinde 8 ilçemizde eş zamanlı olarak başlamıştır.”

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir