DİYET YAPARKEN EKMEĞİ ÇIKARMAK DOĞRU MU?

DİYET YAPARKEN EKMEĞİ ÇIKARMAK DOĞRU MU?
25 Haziran 2020

Nedense diyete başlayan bireyler ilk başta beslenmelerinden ekmeği çıkarıyorlar. Ekmek adeta Bir günah keçisi ilan edilmiş. Oysaki Türk beslenmesinde ekmeğin çok önemli yeri vardır. Ekmek diyet de kilo almamızı bırakın ,kilo vermemize yardımcı bir besindir. Sadece ekmek tercihimizi doğru yapıp, miktarını doğru ayarlamamız gerekir.

Beyaz ekmek: Beyaz undan hazırlanan ekmektir. Bir dilimi yaklaşık 70 kaloridir. Glisemik indeksi yüksektir. Bundan dolayı şekerini diğer ekmek çeşitlerine göre daha hızlı yükseltip daha hızlı düşürür bu nedenle de diğer ekmek çeşitlerine göre daha kolay acıktırır.

Kepekli ekmek: Beyaz una ham kepek eklenmesi ile hazırlanan ekmek çeşididir. Bir dilimi yaklaşık 70 kaloridir. Beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha yavaş düşürür. Bu nedenle beyaz ekmeğe oranla daha uzun süre tok tutar. Ham kepek, demir emilimini olumsuz etkileyebileceğinden kepekli ekmek çeşitleri demir anemisi olanlara ve 7 yaşın altındaki çocuklara önerilmemektedir.

Ruşeymli ekmek: Tam buğdayın üst kabuğunun beyaz una eklenmesi ile hazırlanan ekmek çeşididir. Bir dilimi yaklaşık 70 kaloridir. Ruşeym, kepeğe göre besin değeri daha yüksek bir öğedir. Kan şekerini yükseltme ve tok tutma süresi yaklaşık kepekli ekmeğe benzerdir.

Tam buğday ekmeği: Saflaştırılmamış buğday unundan yapılan buğdayın hem ruşeym hemde kepek kısmını içeren ,kepek ekmek ve ruşeym ekmeğe göre daha çok B vitamini ve lif içeren ekmek çeşididir.Glisemik indeksi daha düşüktür.Bu nedenle kan şekerini daha yavaş yükseltir daha yavaş düşürür, bu nedenle de daha uzun süre tok tutar. Yüksek lif içeriği ile kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Bir dilimi yaklaşık 72 kaloridir. Barsak sağlığını destekler.

Çavdar ekmeği: Saflaştırılmamış çavdar unu ile hazırlanan ekmek çeşididir. Bir dilimi yaklaşık 72 kaloridir. Sağlık üzerine olan etkileri, tam buğday ekmeği ile benzerdir. Çözünür lifleri nedeni ile kolesterolü düşürmeye yardımcı etkisi vardır. Barsak sağlığını destekler. B vitamini açısından zengindir.

Yulaf ekmeği: Yulaf unu eklenerek hazırlanan ekmektir. Bir dilimi yaklaşık 75 kaloridir. Beta-glukan içeriği nedeniyle yulaf ekmeğinin kolesterol seviyelerine olan olumlu etkileri, diğer ekmeklere nazaran daha yüksektir. Ayrıca sindirim sistemi sağlığı açısından da olumlu etkileri vardır. B vitamini açısından zengindir

2 yorum yapılmış

  • Diyet 5 Mayıs 2021 - 10:38
    Diyet yapanlara selam benim öyle diyete ihtiyaçım yok ama bu olmayacak anlamına gelmesin saglıklı beslen ne önemlidir saglıklı günler
    %100   (Toplam 2 oy kullanıldı.)
  • Davut 26 Eylül 2021 - 22:45
    Canan Karatay öyle demiyor ama
    %100   (Toplam 2 oy kullanıldı.)

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Kübra DAĞ EMRECİKSİN yazıları

Yazarlar

Son yorumlar

Bu hafta en çok okunanlar

Video Haberler

8 YAVRUSU OLAN KÖPEĞİ DÖVEREK KATLETTİLERBOLU'DA GÖREVLİ İMAMDAN SKANDAL SÖZLERYAYLALARDA YIKIMLAR TÜM HIZIYLA SÜRÜYORBOLU'DA OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI GENÇ KADIN YARALANDI
sanalbasin.com üyesidir